6 Δεκ 2012

ΜΝΗΜΕΣ 1922«Μνήμες 1922»
Από τους θησαυρούς της Εστίας Νέας Σμύρνης
τα σχέδια του Σπύρου Παπαλουκά
και το ντοκυμαντέρ «Δυό φορές Ξένος»
Εγκαίνια Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου  και ώρα  7.00 μ.μ.
Διάρκεια έκθεσης 17/12/2012 - 28/2/2013


Ο Δήμος Δάφνης-Υμηττού
Τιμώντας την ιστορική μνήμη από τα 90 χρόνια της Μικρασιατικής καταστροφής παρουσιάζει :

  • Σε συνεργασία με το Τελλόγλειο Ίδρυμα Θεσσαλονίκης
Σχέδια του ζωγράφου Σπύρου Παπαλουκά, που ως πολεμικός ανταποκριτής το 1922, μετέφερε την λαίλαπα  της σφαγής και της απελπισίας, την εγκατάλειψη και την καταστροφή με ιδιαίτερη ευαισθησία και συγκίνηση. Τα σχέδια αυτά παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο Αθηναϊκό κοινό.
Τα σχέδια αποτελούν τη μοναδική εικονογραφική μαρτυρία για μια έκθεση, που σήμερα, μόλις ένα πολύ μικρό μέρος της εκτίθεται στο Μουσείο-σπίτι του Γ.Μπουζιάνη, αφού περισσότερα από 500 έργα του Παπαλουκά χάθηκαν κατά την Μικρασιατική εκστρατεία.


  • Στο κτίριο του Μουσείου Μπουζιάνη, σε συνεργασία και αφιερωμένη στην Εστία Νέας Σμύρνης με τίτλο «Και έστω εις ενθύμισιν των μεταγενεστέρων»,  εκτίθενται κειμήλια από τις χαμένες πατρίδες, έργα τέχνης με θέμα την καταστροφή της Σμύρνης και έργα καλλιτεχνών μικρασιατικής καταγωγής(Τριανταφυλλίδη, Απάρτη,  Κόντογλου, Νάκη  κ.α.),  από τις πολύτιμες συλλογές της Πινακοθήκης Τσακύρογλου, αρχειακό  και φωτογραφικό υλικό καθώς και βιβλία με θέμα την καταστροφή του ‘22.  
                                                                                      
  • Στο αμφιθέατρο του Μουσείου θα προβάλλεται το ντοκιμαντέρ Δυο φορές ξένος.  
Πρόκειται για μια περιήγηση στις μεγαλύτερες ανταλλαγές και εκτοπισμούς πληθυσμών του 20ού αιώνα, όταν εκατομμύρια άνθρωποι ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους και μεταφέρθηκαν σε μια καινούργια πατρίδα.
Βασισμένη σε προσωπικές μαρτυρίες και σπάνιο κινηματογραφικό και φωτογραφικό υλικό, η έκθεση φέρνει τον επισκέπτη πρόσωπο με πρόσωπο με όσους έζησαν τα τραυματικά γεγονότα.
Το ντοκιμαντέρ και η προβολή του πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Culture της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μετά την επιτυχημένη διοργάνωση στο Μουσείο Μπενάκη, έχει ήδη ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη και τη Λευκωσία, ενώ τον Μάρτιο θα φιλοξενηθεί από τη Στοκχόλμη και το Λουξεμβούργο.

Σε συνεργασία: Τελλόγλειο Ίδρυμα  A.Π.Θ.  / Εστία Νέας Σμύρνης/Anemon productions
Επιμέλεια έκθεσης / Συντονισμός:   Ελένη Κυπραίου


ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΟΥΖΙΑΝΗ
Γ. Μπουζιάνη 27-31, Δάφνη.
Μετρό «Άγιος Ιωάννης»
Ώρες Λειτουργίας & Προβολών:
 Τετάρτη – Πέμπτη -Παρασκευή 11:00 - 19:00,
Σάββατο - Κυριακή 11:00 – 17:00
Τηλ. 210 9028455
Είσοδος Ελεύθερη